Västerbottenrullader4 portioner

Ingredienser

1 pkt filodegsark (finns färska att köpa)
4 dl grovriven Västerbottenost
1 dl grovhackad persilja
1 finhackad röd chili
2 ägg
50 g smält smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader, smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Riv osten och lägg drygt 3 dl i en bunke.
  2. Lägg i persiljan och chilin tillsammans med ett helt ägg samt gulan från det andra ägget.(Spara den ena äggvitan så att du kan ”limma” ihop rulladerna). Rör ihop tills allt är väl blandat.
  3. Dela filodegsarken på mitten och lägg ihop dem två och två. Fördela smeten i fyra klickar på arken, rulla och vik ihop dem som paket på samma sätt som vårrullar och limma på insidan genom att pensla på äggvita.
  4. Lägg rulladerna på en plåt med bakplåtspapper, pensla med smöret och strö på resten av den rivna osten.Baka direkt i ugn cirka 15 minuter eller tills de har fått fin färg. Obs – viktigt att du genast stoppar in rulladerna i ugnen, annars finns risk för att degen blir blöt

Vid servering delar du rulladerna diagonalt. Lägg upp dem på förrättstallrikar tillsammans med en klick smetana, en klick rom och garnera med finhackad röd lök samt något grönt. Rulladerna funkar även att äta kalla eller ljumna