Lyxig Fisk & Skaldjursgratäng 4 port.

Ingredienser
600 gr fiskfilé efter egen smak
8 tigerräkor
4 gröna musslor i halvskal
1 burk svart stenbitsrom
12 gröna sparrissar
2 citroner
1 knippe dill
8 champinjoner

Hummersås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk konjak
2 msk koncentrerad hummerfonf
4 dl fiskbuljong
1 dl grädde
Cayennepeppar
Salt
Citronsaft

Gratängmos
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk smör
1 dl grädde eller mjölk
Salt och pepper

 

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader och börja sedan med hummersåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Ta av kastrullen och vispa ner mjölet så att det löser sig till en jämn smet. Placera kastrullen på plattan igen och spä med fiskbuljongen, lite i taget. Häll i konjak, hummerfond och grädde och låt såsen puttra några minuter. Smaka av med cayennepeppar, salt och citronsaften.
  2. Skala och koka potatisen och ånga av den. Värm upp smöret och grädden i micron. Pressa potatisen och tillsätt äggulor och det smälta smöret och grädden. Vispa med en elvisp tills det blir slätt och fint och fyll moset i en spritspåse.
  3. Lägg fiskfiléerna i en traktörpanna och häll i vatten så att det täcker. Låt koka upp och ta sedan av pannan direkt när vattnet börjar koka. Spritsa faten (eller plankorna) med moset och dela citronerna i halvor och placera på plankan. Förgratinera det spritsade moset så att det får lite färg men inte blir helt färdigt.
  4. Ta ut de förgratinerade faten (plankorna). Lyft upp fiskfiléerna och låt de snabbt rinna av på hushållspapper. Lägg över filéerna på fatet/plankan och häll över hummersåsen. Garnera med räkor, musslor, sparris och champinjonskivor. Ställ in i ugnen och bevaka noga tills moset och såsen har fått en fin färg. Ta ut plankorna och klicka på stenbitsrom och riv över dillkvistar innan servering.