Kålpudding

Ingredienser 6-8 port.
1,5 kg vitkål
3 dl kokt ris
5 msk sirap
2 gula lökar
2 ägg
650 g köttfärs
350 g fläskfärs
2 dl vatten
1 dl mjölk

Smör till stekning
Salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 210C, dela kålhuvudet i 4 delar, skär och skär bort stocken, skär kålen i bitar.
  2. Fräs kålen i smör i en stekpanna med höga kanter – typ traktörpanna eller i en vid kastrull. Ha inte i alla kål samtidigt utan stek i omgångar.
  3. Lägg ihop all kål i pannan, salta och ringla i sirapen, rör om ordentligt och häll i vattnet. Koka sedan tills allt vatten är borta.
  4. Skala och finhacka lökarna som du sedan fräser i en panna med smör tills de mjuknat och fått lite färg.
  5. Blanda färserna med ris, äggen och mjölken, salta och peppra – blanda väl.
  6. Lägg hälften av kålen på botten av en smord form, bred ut färsen och lägg över resterande del av kålen
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 40-50 min.

Servera kålpuddingen tillsammans med rårörda lingon, pressgurka och potatis. Jag gillar ju att ha en sås till – i detta fall så hittade jag en pepparsås i frysen som passade perfekt.