Italienska köttbullar i tomatsås och spaghetti.

Ingredienser 6 pers. (20 st köttbullar)

Köttbullar
600 g nötfärs
400 g fläskfärs
2 ägg
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
Ev 1 st röd chili (vilket jag föredrar att ha i)

Olivolja
Smör

Tomatsås
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 grön paprika
2 köttbuljongtärningar
3 dl vitt vin
2 dl vatten
2 burkar Mutti körsbärstomater
3 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Ev 1 st röd chili (vilket jag föredrar att ha i)

Olivolja
1 kruka basilika
2 dl riven parmesan

Gör så här

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka lök, paprika och vitlök. Häll olivolja i en traktörpanna eller vid kastrull och fräs hacket tills det mjuknar. Tillsätt tomatpurén och rör om så den blandas ut ordentligt. Tillsätt körsbärstomaterna (jag brukar ta en sax och stoppa ner i burken och klippa några gånger så att en del av tomaterna delas). Tillsätt vin, vatten och buljongtärningarna. Lägg på lock och låt såsen puttra på svag värme
  2. Häll i ströbröd och mjölk i en bunke och rör om, låt svälla i ca 10 min. Skala och finhacka löken och vitlöken som du sedan fräser lätt i olivoljan utan att bränna den. Tillsätt nöt- och fläskfärs i ströbrödsbunken, tillsätt äggen och den stekta löken. Salta, peppra och blanda sedan färsen till en jämn smet.
  3. Forma och rulla 20 st köttbullar (jag brukar använda en glasskopa – se bild nedan – så blir alla lika stora). Häll olivolja och en klick smör i en stekpanna och stek 6-7 köttbullar åt gången till de får stekyta runt om. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt allt puttra i ca 20 min.
  4. Finhacka basilikan och riv parmesanen. Koka pastan enligt anvisningar på paketet – men korta av tiden ca 1 minut. Häll av kokvattnet och tillsätt ett par dl av tomatsåsen och rör runt. Lägg upp på djupa tallrikar och strö över parmesan och basilika vid serveringen.