Friterad Fläskfilé med sötsur sås.

Ingredienser 4 port.

700 gr fläskfilé (eller kycklingfilé)

Sås
1 st röd paprika,
De gröna bladen från en purjolök,
1 st gul lök,
1 liten burk med ananas i skivor (eller helst motsvarande mängd färsk ananas),
1 st röd chili,
4 msk råsocker,
4 msk äppelcidervinäger,
1 msk tomatpuré,
2-3 msk Maizenamjöl,
1 st kycklingbuljongtärning och 5-7 dl vatten.

Frityrsmet
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äggulor
2 dl mjölk
1 msk matolja
Salt och Cayennepeppar

Pankoströbröd
Olja till fritering

Börja med såsen

  1. Hacka eller strimla upp paprika,lök, chili, ananas och purjon.
  2. Lägg i socker och vinäger i en kastrull och koka upp och vispa tills sockret har löst sig.
  3. Rör ner tomatpurén och vispa så att den löser sig.
  4. Häll i ca 5 dl vatten och buljongtärningen, vispa och koka upp.
  5. Lös upp Maizenamjölet i i lite kallt vatten och häll sedan ner lite i taget i den kokande kastrullen och vispa hela tiden så att såsen reder sig till önskad konsistens.
  6. Nu kan du ha i alla övriga ingredienser förutom purjon och låt sedan allt koka samman i några minuter.
  7. Nu kan du ställa kastrullen åt sidan och vid servering så kokar du upp såsen och rör ner purjon (har du i purjon för tidigt så tappar den både färg och ”stuns”. Jag brukar ha i lite lag (1 msk) från inlagda rödbetor på slutet för att förstärka den röda färgen.

Friterad Fläskfilé

  1. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt salt, äggulor, mjölk, matolja och vispa till en jämn smet. Häll ut pankoströbröd på en tallrik
  2. Putsa och skär fläskfilén i ca 5-7 mm tunna skivor, doppa sedan i smeten och vänd skivorna i pankoströbrödet.
  3. Värm frityroljan till 180C och fritera fläskfilén tills den får en gyllenbrun färg.

Severa med kokt jasminris som du med fördel kan toppa med Kinesisk Mushroom Soya – då får du en intressant brytning mellan sött och salt