Fisk & Skaldjursgryta som badar i basilika 4 port.

Ingredienser

20-30 stora räkor med skal400 gr lax eller torskfilé
12-15 st frysta gröna musslor i halvskal
1 gul lök
1 kruka basilika
½ fänkål
½ purjolök
50 gr smör
3 dl grädde
5 dl vitt vin
Salt och peppar
Ev färsk dill till garnering

 

Gör så här

  1. Skala och finhacka halva löken som du fräser i en del av smöret i en kastrull. Tillsätt musslorna, rör om och häll vinet.Koka under lock ca 3 minuter.
  2. Ta upp musslorna och lägg på ett fat med folie över. Häll grädden i kastrullen med musselbuljong och låt koka i ca 5 min. Tillsätt sedan basilikabladen (spar några till garnering) och mixa allt till en slät sås och smaka av med salt och peppar
  3. Skär fisken i ca 3 cm stora bitar. Finstrimla purjolök, fänkål och ½ lök, fräs försiktigt i smör i en traktörpanna eller vid kastrull tills allt har mjuknat.
  4. Tillsätt fisken och vänd runt försiktigt. Slå sedan på basilikasåsen och låt sjuda i ca 5 min. Servera med musslorna och de nyskalade räkorna och garnera med basilikablad alt dill.

Servera gärna tillsammans med ett gott surdegsbröd