Fish and Chips

Ingredienser 4 port.
700 g färsk koljafilé eller torskfilé
1000 gr ICA jumbo frites
20 st cocktailkapris
Frityrolja

Frityrsmet
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äggulor
2 dl öl
Salt

Pankoströbröd

Tartarsås
3 dl majonäs
2 msk finhackad gul lök
5 st finhhackade sardellfiléer
2 msk finhackad saltgurka
2 tsk Dijon senap
2 msk hackad kapris

Gör så här

  1. Fritera potatisen första gången enl beskrivningen nedan.
  2. Hacka och rör ihop alla ingredienser till Tartarsåsen och ställ in i kylen.
  3. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt salt, äggulor, öl och vispa till en jämn smet.
  4. Värm olja till 180C, häll upp ett jämnt lager pankoströbröd på en tallrik och doppa cocktailkaprisen i smeten och rulla de sedan i pankoströbrödet. Fritera kaprisen tills den har fått fin färg.
  5. Fritera potatisen andra gången enl beskrivningen nedan.
  6. Doppa fiskbitarna i frityrsmeten och vänd de sedan i pankoströbrödet och fritera några åt gången tills de har fått en gyllene och fin färg. Lägg över fisken på hushållspapper så att de får rinna av och salta.
  7. Servera genast tillsammans med tartarsåsen och pommes.

Fritera Pommes Frites

Många sätter ju en ära i att envisas med att göra egen pommes och jag har under åren testat massor av varianter för att göra egen pommes – faktum är att det klart bästa resultatet får jag när jag använder ICAs jumbo frites och dubbelfriterar dessa. Dessutom blir det mycket enklare.

  1. Värm oljan till 180C och lägg i frites direkt från frysen ca 500 gr åt gången och fritera ca 5 min.
  2. Lägg över på hushållspapper så att de får rinna av och låt vila i minst 30 min.
  3. Värm upp oljan till 180C och fritera en gång till i ca 8-10 min, lägg över på hushållspapper, salta och servera.